Bock.

Algemene kenmerken:
Een Bokbier of Bockbier is een typisch Nederland (of Duits) seizoensbier met 6,0 tot 7,5 Vol% alcohol.Oorspronkelijk ondergistend, maar ook in veel bovengistende versies verkrijgbaar.

Uiterlijke kenmerken:
Kleur (donker) koper, roodbruin tot donkerbruin. Helder. Stabiele mousse schuimkraag. Koolzuurgehalte isnormaal.:

Geurassociaties:
Typische (licht) zoetige karamelachtig, soms koffie/cacao-achtig aroma is duidelijk aanwezig. Moutig zoetigetot zoete geur, soms licht gebrande moutbitterheid.

Basissmaak:
De basissmaak is zoetig, (mout)bitterig tot bitter.

Smaak:
De smaak is in evenwicht met de geur: licht moutig, zoetig met duidelijke karameltoetsen. Moutbitterheid eniets gebrand. Sommige Bo(c)kbieren zijn tamelijk zoet. Ondergistende en Duitse versies zijn wat droger.In de smaak wordt complexe moutigheid gedomineerd door de rijke smaken van Münchener- enViennamout, die bijdragen tot melanoiden en geroosterde aroma's. Hopbitterheid is over het algemeenvoldoende hoog genoeg om de mout aroma's te ondersteunen, waardoor een beetje zoetheid blijft hangen inde nasmaak. Zuivere smaak, zonder esters of diacetyl. Geen sterke hopsmaak. Geen gebrand of geroosterdkarakter. Geen kruiden of andere toevoegingen.

Body:
De body is tamelijk vol, maar het bier is wel doordrinkbaar.MondgevoelHet mondgevoel is wat plakkerig en iets alcoholwarmend. Koolzuurgehalte maakt het bier doordrinkbaar.

Nasmaak:
De nasmaak is uitnodigend en goed in overeenstemming met de geur en basissmaken: (licht) moutig,karamel, iets gebrand met een enigszins uitvloeiende bitterheid.

Opmerkingen:

Meest bekende en gebrouwen seizoensbier in Nederland.

Technische kenmerken:
Begin SG 1060 – 1070SVG 75 – 85%Alcoholpercentage 6,0 – 7,5 Vol%Kleur 40 – 90 EBCBitterheid 20 – 45 EBUKoolzuurgehalte 4,5 – 7,0 gr/ltr.