Saison.

Algemene kenmerken:
Een Saison is een bovengistend blond Belgisch biertype met een kruidig, citrusachtig karakter en 5,5tot 6,7 Vol% alcohol.

Uiterlijke kenmerken:
De kleur is blond tot goudkleurig. De helderheid is tweeschijn tot helder. De schuimkraag is romig,glasplakkend. Het koolzuurgehalte varieert van laag tot zeer hoog.

Geurassociaties:
Een Saison heeft een bloemige, citrusachtige hopgeur. Daarnaast kan er een kenmerkend muf,kelderachtig aroma aanwezig zijn (afkomstig van Dupont gist, vaak ook gebruikt door andere Saisonbrouwers). Kruiden kunnen aanwezig zijn en de complexiteit verhogen, maar mogen de balans nietverstoren. Een licht zurig aroma wordt soms ook waargenomen, maar mag de andere eigenschappenniet overheersen. Een Saison heeft een licht moutig karakter. Diacetyl hoort niet aanwezig te zijn.

Basissmaak:
De basissmaak is bitter, droog tot licht zoetig, soms iets zurig.

Smaak:
De smaak is zacht moutig, fruitig (citrus) en kruidig. Ook een typisch muf, kelderachtig karakter kan worden waargenomen, afhankelijk van de gebruikte gist. Alcohol is laag tot gemiddeld aanwezig in desmaak. Kruiden en een lichte zuurheid kunnen aanwezig zijn, maar mogen het ‘aardse’ karakter nietaantasten. Een Saison heeft een hoge vergistingsgraad en is droog tot licht zoetig. De hopbitterheid isduidelijk aanwezig, zeker in combinatie met de hoge vergistingsgraad. Hogere alcoholen,oplosmiddelen en diacetyl mogen niet aanwezig zijn.

Body:
De body is dun.

Mondgevoel:
Het mondgevoel kan samentrekkend zijn door de hoge vergistingsgraad, de zuurgraad, en het vaakhoge koolzuurgehalte. De alcohol veroorzaakt een licht warmend mondgevoel. Verfrissend.

Nasmaak:
De nasmaak is zeer droog (door de hoge vergistingsgraad), fruitig (citrus) en soms kruidig of muf. Debitterheid blijft lang hangen.

Opmerkingen:
Soms een iets zurig, scherp en muf karakter, maar geen spontane vergisting.

Technische kenmerken:
Begin SG 1035 – 1053SVG 85 – 100%Alcoholpercentage 4,5 – 6,5 Vol%Kleur 10 – 20 EBCBitterheid 20 – 45 EBUKoolzuurgehalte 6,5 – 8,0 gr/ltr